2. januar 2014

Formålsrettet lytning

Der er skrevet en større mængde musik som ikke indeholder lyd, som altså er stilhed. Mest kendt er John Cage's 4'33'', som er et klacerstykke i tre satser hvor der ikke spilles på klaveret overhovedet. Dels er nok det første værk som er fuldstændigt stille, dels har Cage ved flere lejligheder omtalt det som sit vigtigste værk. Det er blevet analyseret mange gane, og analyserne spænder lige fra at omtale det som "dybsindig zen-koan" og til at afvise det som "tom provokation". Siden har mange andre udforsket stilhed i musikalsk form, men John Dunn er mig bekendt den første som har skrevet et stille stykke for lyttere.
Værket "Purposeful Listening in Complex States of Time" (1997-98) er skrevet for lytteren, det er et partitur eller en node som man - som lytter - skal følge og udføre. Der indgår ikke andre musikere i værket. Dunn angiver meget præcist hvordan og hvornår man skal lytte og til hvilke lyde, og han bryder realtids-fornemmelsen ved at angive at lytte tilbage eller fremad i tiden. Jeg synes det er genialt tænkt, og det er et utroligt smukt partitur han har lavet. Der er 20 sider, som hver udgør en sats på 3 minutter.

En del af første sats, ca. 1 minuts lytning
Til hver sats skal lytteren finde en udendørs lokation med relativt begrænset baggrundslyd. Noderne og tallene angiver
  • højdem af de lydkiler, som man som lytter skal koncentrere lytning om (over, under eller i ørehøjde)
  • retning af lydkilderne, eller omni-direktionel lytning
  • nærhed til lydkilder
  • tidspunkt for lyd (klingende nu, fortidig/erindret eller fremtidig/forestillet)
Og derudover er der angivelser for hvordan overgangen fra en lytteposition til en anden skal udføres. 

Det er altså superdetaljeret, og nærmest umuligt at udføre "prima vista", ved første gennemlæsning, fordi partiturets detaljeringsgrad gør at jeg ikke kan nå meget andet end at læse partitur. Så, som ved så meget andet musik, man skal faktisk øve sig på det. Fascinerende. 
Og måske får man mest ud af det ved at lære noden udenad? - så langt er jeg ikke kommet med det. Endnu.

Links:
http://www.davidddunn.com/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar