10. december 2008

Det åbne rum

Når man på facebook vil angive sin civilstatus, kan man vælge mellem "Single", "I forhold", "Forlovet", "Gift", "I åbent forhold" eller "Det er kompliceret". Jeg har ikke fundet ud af hvad "Det er kompliceret" dækker over, men det er jo ligesom også... øh... kompliceret.


En af mine venner har for nylig ændret sin status på facebook til at være "I åbent forhold", og den mængde af kommentarer og spørgsmål som denne udmelding udløste, viser at hun her rørte noget betydningsfuldt.

Hendes valg af status fik mig til at tænke på hvad metaforen "åben/lukket" betyder for hvordan vi ønsker at opfatte institutionen parforhold.


Jeg oplever at "åbent" får os til at tænke på et rum - parforholdet som et værelse med døre og/eller vinduer. I det lukkede rum er der trygt og godt, her kommer intet fremmed ind og alle forbliver hvor de er. En klassisk setting fra den engelske krimis guldalder, iøvrigt - men her viste det sig altid at skumle personer med lyssky hensigter kunne få adgang til det lukkede rum.

Det åbne rum er lyst, frit og giver mulighed for udveksling med omverdenen - men giver selvfølgelig også personerne derinde mulighed for at forlade rummet.


Kan man ikke finde på en anden metafor? - et lukket rum lyder klaustrofobisk, kvælende og indelukket - mens et åbent virker som om der hele tiden er et rend af folk, ud og ind. Jeg har ikke lige brug for at rende frem eller tilbage, men jeg ønsker heller ikke at døren er stængt for indtryk udefra.

1 kommentar:

  1. Du har sådan set ret, men det stilles som regel op "åbent/normalt forhold", ikke "åbent/lukket".

    SvarSlet